• menu▼        
 • contact us
 • Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Index and families! Names Index placesDeventer v. 1.2

  Family page
  Andries Hoek, birth ± 1842, died 13 Jul 1925 Goor, occupation: Koopman to:
  Diena Prins, alias: Dina Prins
  1) Ezechiel Jacob Hoek, birth ± 1876 Goor, died 13 Jan 1968 Lochem, occupation: Koopman Place (family): Enschede
  Married 22 Jun 1904 Deventer to:
  Catharina Gosschalk, birth 19 May 1874 Deventer, died 29 Feb 1964 Goor, daughter of Izaak Gosschalk and Fronika Cohen
  Hartog Cohen (koopman) en Benjamin Frank (koopman) waren getuigen bij de geboorte van Catharina in 1874

  http://www.maarkelsnieuws.nl/?p=10546
  21 april 2013

  Op Nederland 2 wordt vanavond om 23.00 uur in de gezamenlijke documentaire Overleven in een onderduikershol van de RKK en de Joodse Omroep het verhaal verteld van de familie Hoek uit Goor die in de oorlog was ondergedoken in een bos in de buurt va n Markelo, bij boerderij De Lookappe. In de documentaire komt onder meer Aharon Hoek aan het woord, die in januari 1944 onder de grond is geboren. De kuil die zijn ouders deelden met vier andere familieleden was drie bij twee meter. Voor Aharon s moeder, Corrie Hoek, was het hartverscheurend om nog diezelfde avond haar zoontje mee te moeten geven met het verzet. Het is het tweede kind al dat ze moest afstaan om het zo te redden van de nazi-terreur. Aharon krijgt bij zijn pleegouder s de naam Adri. Hij zelf en zijn ouders overleefden de oorlog. Drie andere familieleden ook, alleen Diena Hoek niet; zij is waarschijnlijk in de kuil ziek geworden en is aan TB overleden.  Selma Hoek uit Goor vertelt in de documentaire samen met haar broers over hun ouders die ook in de kuil ondergedoken zaten: Roza Hoek-From en Izak Hoek. Het bijzondere is dat moeder Roza tijdens de oorlog ook onder de grond ondergedoken zat, in ee n hol in het Valtherbos in Drenthe. Selma is na de dood van haar moeder op zoek gegaan naar de roots van haar moeder om erachter te komen wie ze nu werkelijk was. Een bezoek aan het hol in Drenthe maakte veel emoties bij haar los.

  Het verhaal van de familie Hoek en enekel andere vrijwel ongelooflijke geschiedenissen van Joodse Nederlanders die letterlijk onder de grond de Holocaust wisten te overleden, in holen in het bos, in kruipruimtes van landarbeidershuisjes wordt vert eld door acteur en toneelschrijver Edwin de Vries.

  Overigens wordt dit jaar door de Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo samen met de familie Hoek de onderduikershut gerecontrueerd.
  Main index A-Z