Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesCohen (Delfzijl, Groningen, Veendam & Wildervank)

Family page
Bernard Arie Cohen, birth 5 Jan 1879 Groningen, died 21 MEI 1943 Sobibor, occupation: koopman, grossier, son of Arie Juda Cohen and Amalia Breslour
30-8-1882 koopakte grond Stationsstraat 4 sectie I 2263
bev reg 1880-18-355 Driemolendrift 203
bev reg 1890-18-362 Driemolendrift 283 en vertrokken naar Emden 7-6-1892
vertrokken naar Hamburg 8-5-1896
19-10-1896 vertrokken naar Amsterdam
1900 woonachtig Driemolendrift 5
helft juni 1903 vermoedelijk getrouwd in Frankfurt am Main
1904 woonachtig Coehoornsingel 19
22-1-1908 koopakte winkel Driemolendrift hoek Keereweer
31-12-1910 koopakte Stationstraat sectie I nr 2463
kippenmarkt werd gehouden aan het Gedempte Kattendiep in 1937
eerste Grosse ener acte van schuldbekentenis met hypothyeek groot 9.500gulden ten behoeve van mevrouw A. van Uffen zonder beroep wonende teGroningen en ten laste van de heer B.A. Cohen laatselijk wonenede teGroningen
niw 3 october 1941 12 tisjrie 5702
coordinatie commissie Groningen
Groningen. de Afdeeling Groningen van de Coordinatie Commissie houdtelken vrijdag van 3-5 uur zitting in het Gebouw der Isr. Gemeente, voorhet verstrekken van inlichtingen van elken aard met betrekking totJoodsche vraagstukken.
21-10-1941 koopakte Driemolendrift 4
niw 5 september 1941 13 eloel 5701
voorpagina
Verordening op de Joodsche vermogens
De Joodsche Raad en de Coordinatie Commissie deelen, na ingewonneninformatie bij de bevoegde autoriteiten mede:
1. alle girorekeningen (Postcheque en Girodienst, Gemeente girokantoor)van paticuliere personen, die krachtens de verordening verplicht zijntot inlevering van waarden (dit zijn zij, die hetzij een vermogen hebbenvan meer dan 10.000 gulden, hetzi j een inkomen van meer dan 3000 guldenzie art. 4 der Verordening op de behandeling van Joodsche vermogens)dienen te worden opgeheven en het tegoed daarvan behoort naar de firmaLippmann Rosenthal & Co te worden overgeschreven. Een verzoek hiertoem oet de rekeninghouder schriftelijk bij den girodienst indienen, Giro enchequeboeken etc. moeten daarbij aangeteekend worden ingezonden.
2. Zij die voor de voldoening van hun plichten jegens de Joodschen RaadAfd. Ondersteuning en Maatschappelijk werk, moeten beschikken over eendeel van hun tegoed bij de firma Lippmann & Rosenthal & Co moetenhiervoor het gewone aanvraagformulier bi j deze firma aanvragen enindienen. Bij de indieni ng van dit formulier moet als bijlage wordengevoegd een bewijs van den Joodschen Raad omtrent de grootte van deverplichting. Dit bewijs zal den betrokkene worden toegezonden.
3. Hierbij moge worden opgemerkt, dat aanvragen bij de firma LippmannRosenthal & Co alleen in behandeling kunnen worden genomen van hen, dieaan hun verplichtingen ingevolge de Verordening volledig hebben voldaan.
4. Daar ter vergoeding van de kosten door de firma Lippmann Rosenthal &Co een bedrag moet worden geheven van de aangevraagde sommen (1% vansommen beneden 1000 gulden 1/12% van sommen daarboven, met als minimum1gulden 50) wordt aangeraden niet voo r alle bedragen van kleinerenomvang afzonderling een aanvrage in te dienen, maar de aanvraag, voorzoover doenlijk, te comnineeren.
Inlichtingen omtrent problemen van algemeenen aard omtrent deVerordening op de Joodsche vermogens en omtrent de Verordeninge op hetJoodsch grondbezit, worden Maandags Woensdags en Vrijdags, des middagsvan 2-4 uur, verstrekt door juristen van de n Joodsche Raad en deCoordinatie Commissie in een zaal van de Ned. Isr. Hofdsynagoge J.D.Meijerplein 10. Men dient in het bezit te zijn van de z.g. "grijzekaart", ten bewijze, dat men aan zijn verplichtingen ten opzichte vanden Joodschen Raad heef t voldaan.
zelfde NIW
Liquidatie van zaken.
Inlichtingen en hulp bij de invulling van de formulieren, vereischt bijdoor de Wirtschaftsprufstelle geliquideerde zaken, worden verstrektiederen avond (met uitzondering van vrijdag zaterdag en zondag) van 7-9uur en dez zondags van 9 1/2 -12 en va n 2-5 in gebouw Amstel 25. Aanvangzondag 7 september a.s. Hierbij dient men zooveel mogelijk bescheidenmede te nemen, zooals boekhoudingen, administraties, belastingbiljetten1940/1941, enz.
niw 15 mei 1942 28 ijar 5702
Groningen
De Commissie voor Geldelijk Beheer houdt zitting zondags 10-12,secretarie N.I. Gem Nieuwstad en van Maandag t/m Vrijdag van 17-18- uurFolkingestraat
niw 12 juni 1942 27 siwan 5702
DE JODENSTER
De Duitsche autoriteiten maken er ons opmerkzaam op, dat voortaan alleJoden, die de Jodenster niet vastgenaaid op hun kleeding dragen, terverantwoording zullen worden geroepen. Vasthechten van de ster metspelden of gedeeltelijk opnaaien geldt nie t als juiste naleving derverordening. Verder wordt de opmerkzaamheid er op gevestigd, dat hetJoodsche deel van hen, die in gemengd huwelijk leven, verplicht is,bovenstaand kenteeken te dragen.
niw 3 juli 1942 18 tammoez 5702
Tweede beschikking betreffende joden van 30 juni 1942
Medegedeeld wordt, dat het verbod om tusschen 20 en 6 uur buiten dewoning te vertoeven, aldus moet worden opgevat, dat iedere Joodverplicht zich in dien tijd binnen de eigen woning te bevinden. Alleenzij, die een reisvergunning in hun bezit hebben , mogen gedurende dientijd vertoeven ten huize van hun gastheer. Reisvergunningen geven echtergeen recht, tot het gebruik van stedelijke openbare vervoermiddelen.
Voor Joodsche firma's geldt het volgende: Het transport van goederen tenbehoeve van zaken, kan behalve met bakfietsen ook met andereafleverings- en transportvoertuigen zoo noodig geschieden.
Wasscherijen vallen niet onder paragraaf 3 alinea 2.
Joden die op grond van een uitzonderingsvergunning volgens par. 5 lokaleverkeersmiddelen gebruiken, mogen zich slechts op het voorbalcon van denwagen bevinden en voorzoover een bijwagen voorhandig is, op dat van denbijwagen.
Voor de beperking van par 1 zijn doktoren en vroedvrouwen, die in hetbezit zijn van de door de Zentralstelle fur Judische Auswanderunguitgegeven nachtvergunning, bevrijd.
niw 10 juli 1942 25 tammoez 5702
Waarschuwing
De Duitsche autoriteiten deelen ons mede, dat Joden, die geen gevolggeven aan den oproep tot het verrichten van arbeid in Duitschewerkkampen, door de Sicherheitspolizei ter verantwoording zullen wordengeroepen.
in dat zelfde niw
Belangrijk
In verband met de bepaling, dat men tusschen 20 en 6 uur in zijn eigenwoning moet vertoeven, wordt er onze aandacht op gevestigd, datingevolge deze beschikking het niet geoorloofd is uit het venster tehangen of zich te bevinden op balcons en in tu inen aan de straatzijde;het vorenstaande geldt niet voor de achterzijde van het huis. Voor openramen moet de ster gedragen worden
ook in datzelfde niw
Mededeeling fa Lippmann Rosenthal & Co
De firma Lippmann Rosenthal & Co te Amsterdam verzocht ons deonderstaande meededeling in het Joodsche Weekblad te publiceeren:Ingevolge artikel 5 jo artikel 2 sub 2 van de verordening 58/1942 dienenpolissen van levensverzekeringen en lijfrenten in geleverd te worden.Gebleken is, dat deze omstandigheidniet tot alle inleveringsplichtigenis doorgedrongen Inlevering had onverwijld plaats moeten hebben. Voorzoover aan deze verplichting niet is voldaan en men derhalve in feitereeds in overtredin g is, wordt hiertoe alsnog gelegenheid gegeven tenkantore van de firma Lippmann Rosenthal & CoSarphatistraat 3e etage opiederen werkdag van 's morgens 9-12 Als uiterste termijn voor inleveringwordt gesteld vrijdag 24 juli 1942
Lippmann Rosenthal & Co Sarphatistraat
extra editie niw
Amsterdam 14 juli 1942
De Sicherheitspolizei deelt ons het volgende mede:
Ongeveer 700 Joden zijn heden te Amsterdam gearresteerd. Als deze weekniet de 4000 daartoe aangewezen Joden naar de werkkampen in Duitslandvertrekken, zullen de 700 arrestanten naar een concentratiekamp inDuitschland worden overgebracht.
De voorzitters van den Joodschen Raad voor Amsterdam A. Asscher Prof drD Cohen
in dat zelfde niw
Een ernstige raad
Ernstig en met nadruk wordt aangeraden de Jodenster niet alleen opmantel of overjas, maar ook op japon of het colbert te bevestigen, opdatzij zichtbaar is, ook wanneer de mante of overjas open is
voorzitters van de Joodschen Raad A. Asscher Prof dr D Cohen
niw 14 augustus 1942
Ernstige waarschuwing
de voorzitters van de nJoodschen Raad voor Amsterdam maken nogmaals metnadruk opmerkzaam op de verplichting voor Joden om
1e de jodenster goed te bevestigen en zichtbaar te dragen
2e zich te onthouden van het betreden van plantsoenen parken en allewegen die voor joden verboden zijn
3e het niet gebruik maken van verkeersmiddelen zonder vergunning
4e het niet wonen of overnachten op andere adressen dan het op hetpersoonsbewijs vermeld staande adres
overtreding van deze bepalingen heeft in verschillende gevallen toternstige straffen geleid, zelfs wanneer ze uitsluitend aanonvoorzichtigheid te wijten was, vandaar deze ernstige waarschuwing
zelfde niw
correspondentie werkverruiming in Duitschland
de eerste brieven van personen, die vertrokken zijn naar dewerkverruiming in Duitschland-Birkenau, Opeer Silezie- zijnbinnengekomen door bemiddeling van het bureau van de Joodsche Raad voorAmsterdam, Waterlooplein 109
Zoodra een bericht van den vertrokkene dit centrale bureau bereikt,wordt de belanghebbende onmiddelijk hiervan in kennis gesteld. Derhalvezijn aanvragen of brieven zijn binnengekomen doelloos als men nietvooraf kennis kennis heeft gekregen Corresp ondentie met personen inBirkenau mag uitsluitend via dit bureau gevoerd worden en wel inongesloten ongefrankeerde enveloppen waarop alleen vermeld staan naam engeboortedatum van den ontvanger en op de achterzijde de afzender
niw 14 augustus 1942 24 menachem 5702
EXTRA EDITIE
De Duitsche autoriteiten maken bekend:
1 Alle Joden, die niet onverwijld gevolg geven aan een tot hen gerichtenoproep voor de arbeidsverruiming in Duitschland, worden gevangen genomenen naar het concentratiekamp Mauthausen gebracht.
Deze of andere straf wordt niet toegepast op die joden, die zichachteraf voor uiterlijk zondag 9 augustus 1942, te 5 ure aanmelden, ofverklaren, dat zij bereid zijn, aan de werkverruiming deel te nemen.
2 Alle Joden, die geen jodenster dragen, zullen naar hetconcentratiekamp Mauthausen gebracht worden.
3 Alle Joden, die zonder toestemming der autoriteiten van woonplaats ofwoning veranderen- ook indien zij dit slechts tijdelijk doen- wordennaar het concentratiekamp Mauthausen gebracht.
Het zelfden NIW
Bekendmaking Om misverstand te voorkomen, wordt er de nadruk opgelegd,dat in het kader van de zoogenaamde "Hausrataktion" slechts opgetredenkan worden door tenminste twee onzer ambtenaren gezamenlijk, terwijl tenminste een hunner, behalve het bewi js, dat hij in onzen dienst staat,een behoorlijk, door of vanwege den SD afgegeven legitimatie moet kunnenoverleggen. Het is in het belang der betrokkenen, in voorkomendegevallen steeds een legitimatie te verzoeken
Lippmann en Rosenthal & Co
hetzelfde niw
Arbeid in Duitschland
Daar te verwachten is, dat in verband met de uitzending van Joden naarDuitschland voor arbeid aldaar, vele vragen van de vertrokenen en ook deachtergebleven familieleden bij den Joodschen Raad voor Amsterdam zullenbinnenkomen, is besloten voo r de behandeling der correspondentie enandere vraagstukken een kantoor in te richten aan het adresWaterlooplein 109 Spreekuur Maandag tot en met vrijdag van 9.30-16.30uur
niw 28 augustus 1942
heffing gezinskaarten
in verband met de geringe aanvoeren van groente is besloten, de heffingvoor administratie kosten gezinskaarten voor de maanden september enoctober tezamen te stellen op 25 cent. bij voldoening hiervan zalwederom een zegel op de gezinskaart worde n geplakt.
niw 4 september 1942
Richtlijnen voor hen, die naar den Arbeidsdienst in Duitschland moetenvertrekken
Het blijkt, dat niet voldoende begrijpen op welke wijze men voor denArbeidsdiesnts in Duitschland uitgerust dient te zijn, om te kunnenvoldoen aan de eischen, die gesteld worden aan het leven in een kamp.Wij meenen daarom nog eens nadrukkelijk ero p te moeten wijzen, dat dekleeding vooral doelmatig sterk en warm moet zijn en dat de geheeleuitrusting op soliditeit en doelmatigheid berekend moet zijn. In hetkort vermelden wij hier nogmaals, hetgeen aanbeveling verdiend meegenomen te worden:
voor mannen en vrouwen: 2 dekens, pyana, 2 stel warm ondergoed, 2 paardikke kousen of sokken, 1 pullover met lange mouwen, 1 paarhandschoenen, muts en shawl, 2 handdoeken liefst donker,toiletartikelen, veldflesch, beker, bord, lepel en vork, 1 win terjas,naaigerei eventueel triningspak
voor mannen: 2 warme overhemden, 1 werkpak of overall
voor vrouwen: 1 blouse, 1 rok, 1 mantelcostuum, verbandartikelen.
niw 18 september 1942
Ernstige waarschuwing
Van de Duitsche Sicherheitspolizei ontvingen wij de volgendemeededeeling:
in alle gevallen, waarin Joden voortvluchtig zullen blijken of zichtrachten te onttrekken aan tewerkstelling in Duitschland of in een kampder Nederlandsche werkverruiming zullen door de DuitscheSicherheitspolizei te hunne aanzien de allerstrengst e maatregelenworden genomen.
23-9-1942 Stationstraat 4 inboedel f. 1.723,==
niw 30 october 1942
groente distributie
voor de maand november zal per gezin een bedrag van 50 cent vooradministratiekosten worden geheven als bewijs van voldoening zal opnieuween zegel op de gezinskaart worden geplakt
niw 4 december 1942
zegel groente distributie
voor de maand december zal wederom een bedrag van 50 cts vooradministratiekosten geheven worden. Dit zal geschieden door het plakkenvan een zegel op de gezinskaart
zelfde niw
distributiebescheiden
daar het meermalen is voorgekomen, dat de distrubutiestamkaarten enandere distributiebescheiden van hen, die in hun woning mogen blijven,door familieleden, die naar Duitschland worden overgebracht, wordenmedegenomen, waardoor voor de achtergebleve nen moeilijkheden ontstaan,verdient het ten zeerste aanbeveling, dat ieder zijn eigen stamkaart endistributiebescheiden zelf onder zijn berusting houdt.
niw 11 december 1942
bagage voor den arbeidsdienst in Duitschland
nogmaals wordt dringend aangeraden steeds een rugzak met al hetbenoodigde voor een verblijf in Westerbork (vooral warme kleeren) endekens gereed te hebben, opdat men deze bij een enventueele oproeponmiddellijk mee kan nemen. Het ontbreken daarva n kan in Westerbork, opreis en in Duitschland tot de allergrootste onaangenaamheden leiden. Ookindien men hoopt na den oproep nog van den arbeidsdienst te wordenvrijgesteld, wordt dringend aangeraden toch de vereischte bagae mee tenemen, opdat dez e in geen geval ontbreekt. Ze moet zoo wordenuitgekozen, dat men niet te zware bagage heeft, maar dat toch hetnoodzakelijke aanwezig is, en, daar de oproepen overwachts komen,voortdurens gereed staan.
17-12-1942 machtiging voor belastingconsulent J.W. Crebas voor de zakenin Groningen
Crebas woont Stationsstraat 6 Groningen
Huizenbezit voor de oorlog
Zuiderdiep 132 en 134
Stationsstraat 4
Driemolendrift 2-8, 2-8a, 2-7, 2-6 en 4
Bernards roepnaam was Pinnie het was een markante man, een dictator,maar met een klein hartje. Hij was erg vroom en had een zwarte langebaard.
Gaf veel tsedaka
Noach Magnus had een hekel aan Pinnie, liep met een grote boog om hemheen en spuugde op de stoep van het huis in de Stationsstraat als hij erlangs liep.
uit terug van weg geweest Mina Zimet vertelt:Er was ook nog een familiepinny Cohen aan de Stationsstraat die waren goed gesitueerd en diehebben ook veel gedaan voor mijn ouders
verder uit ditzelfde boek:pag 160 aan het woord Peter Gerson:
Cohen aan de Stationsstraat 4, zijn bijnaam was Pinny, was familie vanmijn moeders kant, van de Cohens. Mijn moeder heette Lilly Cohen
ook uit hetzelfde boek pag 167 Ben Gokkes:Uit die tijd ken ik nog PinnyCohen, daar was ik tamelijk goed mee.
to:
Betty Schnadig, birth 27 Aug 1882 Frankfurt am Main, died 21 MEI 1943 Sobibor, daughter of Johan Simon Schnadig and NN NN
had regelmatig migraine aanvallen, was geen patient van dokter Lowenberg
niw 11 december 1942
papieren en documenten
dringend wordt aangeraden, om, met het oog op oproepen voor denarbeidsdienst in Duitschland, steeds alee papieren en documenten, welkemen noodig heeft ( ook om vrijstelling te verzoeken) bij zich te hebben.Het nazenden van deze papieren naar Weste rbork geeft zeer dikwijlsgroote vertraging en kan veroorzaken, dat vrijstelling of opschortingvan een beslissing niet tijdig kan worden verleend.
niw 18 december 1942
indiening van aanvragen voor uitbetaling
in verband met het feit, dat door de firma Lippmann Rosenthal & CoSarphatistraat, met ingang van 1 januari e.k. geen uitbetalingen aanJoden meer zullen worden gedaan en soortgelijke uitkeeringen van diendatum af door den Joodschen Raad moeten gesc hieden, is het noodzakelijkdat allen, die op grond van Verordening 58/1942 uitkeeringen in demaanden November en December 1942 van genoemde firma ontvingen en/ofaanvragen daarvoor hebben gedaan voor januari 1943, deze aanvragenopnieuw onverwijl d bij den Joodschen Raad indienen. Men gelieve dezeaanvragen, met gegevens, vergezeld van bewijsstukken, als debetnota'senz. te zenden aan het bureau van de hiervoor gevormde Commissie terbehandeling van financieele aangelegenheden Vening Meinezka de 10 A'dam CVan aanvragen, die ons na 30 december e.k. bereiken kan voor uitkeeringin de maand januari geen notitie genomen worden Aanvragen voorvoldoening van belastingen moeten niet bij ons worden ingediend
niw 22 januari 1943
indiening van aanvragen voor uitbetalingen van februari
onder verwijzing naar de bekendmaking in "het Joodsche Weekblad" van 18december 1942, wordt het navolgende medegedeeld: Aanvragen omuitkeeringen voor de maand Februari 1943 dienen te geschiedenuitsluitend door inzending een van vragenformulier, da t voor debelanghebbenden op schriftelijke aanvraag verkrijgbaar is te Amsterdamten kantore van de "Commissie ter Behandeling van financieeleAangelegenheden" Vening Meineszkade 11 A'dam C Van aanvragen, die deCommissie na 31 Januari 1943 bereiken , kan voor uitkeering voor de maandFebruari geen notitie worden gehouden. Aanvragen moeten alleen wordeningezonden voor diegenen, die tot den datum van verschijning van ditnummer nog geen aanvrage hebben gedaan, tenzij wijzigingen noodigmochten zi jn. Alle aanvragen die de Commissie tot dusver bereikt hebben,worden zonder meer voor de maand Februari in behandeling genomen Devoorzitters van den Joodschen Raad A. Asscher Prof dr D Cohen
in hetzelfde niw
betreden van woningen
De aandacht wordt er op gevestigd dat het streng verboden is om,behoudens toeztemming der betrokken autoriteiten, een huis of kamer tebetreden van Joden, die voor werkverruiming uit hun woning zijn gehaald.Men stelt zich aan groote moeilijkhede n bloot, door tegen dit verbod tehandelen
niw 29 januari
paketten voor Westerbork en Vught
De aandacht wordt erop gevestigd dat het dringend gewenscht is, deverpakking van paketten naar Westerbork en Vught vooral watlevensmiddelen pakketten betreft zoo goed mogelijk te verzorgen. Nietalleen komen slecht verpakte pakketten niet behoorli k aan, doch zebeschadigen ook andere pakketten. Gekookt en vloeibaar eten maguitsluitend in sterke glazen worden verzonden, welke glazen eveneensgoed moeten worden verpakt.
zelfde niw
zegel groentedistributie
voor de maand februari 1943 zzaal wederom een bedrag vaan 0,50 cent vooradministratiekosten worden geheven door middel van het plakken van eenzegel op de gezinskaart De aandacht wordt erop gevestigd dat ook voorden aankoop vanaardappels, winterwor telen, rapen enz. het vertoonen vaneen behoorlijk gezegelde gezinskaart vereischt is
zelfde niw
nadrukkelijk wordt erop gewezen dat volgens wettelijke bepalingen de opde persoonsbewijzen vermelde gegeven naam, leeftijd, bero\ep, enz. inovereenstemming moeten zijn met de feiten van het oogenblik. Bij elkewijziging der feitelijke omstandighede n, bijvoorbeeldberoepsverandering, dient men er zorg voor te dragen dat deze wijzigingop het persoonsbewijs wordt aangebracht
niw 19 februari 1943 commissie ter behandeling van financieeleaangelegenheden
Groningen en Drenthe alle plaatsen H. Sanders Ubbo Emmiussingel 49 bGroningen
niw 26 februari 1943
geen brieven in pakketten naar de kampen
nogmaals wordt er nadrukkelijk op gewezen dat het ten strengste verbodenis in pakketten welke naar de kampen worden gezonden brieven in tesluien aangezien op brieven censuur bestaat
niw 12 maart 1943
de Joodsche Raad voor Amsterdam maakt er alle Joden nogmaals met nadrukop attent, dat het noodzakelijk is om voortdurend op de hoogte te wezenvan de mededelingen maatregelen en bepalingen die voor hen van belangzijn Deze worden steeds in het offic ieel orgaan van den Joodschen Raadvoor Amsterdam gepubliceerd. Een ieder dient dus in zijn welbegrepeneigenbelang ervoor te zorgen dat hij wekelijks kennis neemt van de inHet Joodsche Weekblad gepubliceerde officieele berichten Op de lezersvan di t blad rust de plicht, deze mededeeling zooveel mogelijk teverbreiden.
niw 2 juli 1943
wat men moet weten
distributiekaarten van tewerkgestelden dienen door achtergeblevenen aande distrubutiebureaux te worden afgegeven
de aandacht wordt er op gevestigd, dat het streng verboden is om,behoudens goedkeuring der betrokken autoriteiten, een huis of kamer tebetreden van Joden, die voor werkveruiming uit hun woning zijn gehaald.men stelt zich aan groote moeilijkhede n bloot door tegen dit verbod tehandelen. nadrukkelijk wordt erop gewezen dat het ten strengsteverboden is om in pakketten, die naar kamepn gezonden worden brieven inte sluiten, aangezien op brieven censuur bestaat. het is noodzakelijk,dat de ver pakking van pakketten voor Westerbork of Vught vooral watbetreft levensmiddelenpakketten, zoo goed mogelijk wordt verzorgd. nietalleen komen slecht verpakte levensmiddelen niet behoorlijk aan, dochze beschadigen ook andere apkketten. gekook t en vloeibaar eten maguitsluitend in sterke glaen worden verzonden, welke glazen eveneensgoed verpakt moeten worden. dringend wordt aangeraden om, met het oog opoproepen voor den arbeidsdienst in Duitschland, steeds alle papieren endocumenten , welke men noodig heeft (ook om vrijstelling te verzoeken)bij zich te hebben. het nazenden van deze papieren naar Westerbork geeftzeer dikwijl zeer groote vertraging en kan veroorzaken, dat vrijstellingof opschorting van een beslissing niet tijdi g kan worden verleend.tusschen 20 en 6 uur is het niet geoorloofd uit het venster te hangen ofzich te bevinden op balcons en in tuinen aan de straatzijde; hetvorenstaande geldt niet voor de achterzijde van het huis. Voor openramen moet de Jodenste r gedragen worden. het halen en bezorgen vanwaschgoederen en het afleveren van mel en kolen bij Joden is geoorloofd.in pakketten, die men naar Westerbork stuurt is het niet geoorloofdlucifers in te sluiten. Bij het vertoonen van het persoonsbewij s moet deJ die hierop gestempeld is terstond zichtbaar zijn. ook indien hetpersoonsbewijs in foudraal getoond wordt, dient dit het geval te zijn.Elke Jood die eigen, gehuurde of op andere wijze hem ter beschikkingstaande woonruimte in gebruik heef t, moet voor het verwijderen vanmeubilair, van voorwerpen welke tot de inrichting van de woningbehooren, van huisraad en ander bezit, volgens par 3 van de Anordnungvan de General Kommissar van het Sicherheitswesen van 15 september 1941verlof daart oe schriftelijk aanvragen bij de Zentralstelle fur judischeAuswanderung door middel van den Joodscen Raad voor Amsterdam.overtreding van deze bepaling zal wegens het verzuim om verlof totverhuizing aan te vragen streng worden gestraft. personen si e naarWesterbork of Vught moeten vertrekken, moeten een deken en hun broodzakzelf medenemen en steeds bij zich houden, in verband met demogelijkheid, dat de andere bagage hun niet tijdig bereikt. daarom wordtten zeerste aanbevolen een van de twe e dekens aan den rugzak tebevestigen zooals tot dusverre het geval was.de Jodenster moet nietalleen op mantel of overjas, maar ook op de japon of het colbertbevestigd zijn opdat zij zichtbaar is ook wanneer de mantel of overjasopen is.
1) Arnold Cohen, birth 2 Feb 1904 Groningen, died 15 Dec 1967 Groningen, occupation: grossier to:
Saartje Odewald, birth 3 Jan 1909 S;ochteren, died 19 Apr 1978 Bussum, buried 21 Apr 1978 Groningen, daughter of Philip Odewald and Sophie Israels
2) Anita Cohen, birth 25 Nov 1907 Groningen, died 2 Nov 1942 Auschwitz
bij schoonmaken kleding met was benzine bij geizer brandwondenopgelopen, is zelfs in de plaatselijke kranten vermeld geweest.Dienstmeisje Paula (uit Polen) hierbij om het leven gekomen. Toen hetgebeurde waren Anita's ouders in de schouwburg
krantenknipsel
HET GEBEURDE IN DE STATIONSSTRAAT<
Het dienstmeisje aan haar verwondingen overleden. De toestand van mej.Cohen gunstig
Woensdag is de 28 jarige Paula Dempczok, die den avond tevoren zooernstig gewond was, toen zij bij het reinigen van kleeren met benzine inbrand raakte, aan haar verwondingen overleden. De toestand van mej. A.Cohen is aanmerkelijk verbeterd.
HET ONGELUK IN DE STATIONSSTRAAT.
De toestand van mej. A. Cohen, een der slachtoffers van het ongeluk metwaschbenzine in het perceel Zuider Stationstraat 4 (pag) 2) washedenmiddag gunstig, die van het dienstmeisje evenwel nog steedsernstig. Bij het ongeluk heeft zich, naar wij nad er vernemen, nog eentragische omstandigheid voorgedaan. Een Duitsche jongen, die bij defamilie Cohen thuis is, nam uit de badkamer het bakje waschbenzine, inde veronderstelling, dat het water was, en wierp dit op de beidemeisjes.
rouw advertentie
Heden overleed tot onze diepe droefheid in het Diaconessenhuis alhier,tengevolge van een noodlottig ongeval, voorzien van de H.H. Sacramentender Stervenden onze ons dierbare Huisgenoote
PAULA ANNA MARIA
DEMPCZOK
in den nog jeugdigen leeftijd van 28 jaar.
Haar nagedachtenis zal bij
ons steeds in dankbare herinnering blijven.
Groningen Mei 1933.
Stationstraat 4.
Fam. B. Cohen.
De uitvaart zal plaats heb-
ben a.s. Zaterdag om 8.15 uur
Vanuit de St. Jozefkerk,
daarna de begrafenis.
to:
Abraham Jakob van Dam, birth 24 Jun 1898 Groningen, died 31 MRT 1944 Midden Europa, occupation: vertegenwoordiger, son of Jakob van Dam and Netje Kisch
3) Adolf Cohen, birth 17 Jul 1916 Groningen, died 28 Feb 1943 Auschwitz, occupation: koopman
24-4-1939 Dolf mede direkteur van Ned. ijzer en metaalhandel
to:
Henriette Sara Barnstijn, birth 17 Dec 1919 Groningen, died 15 Dec 1942 Auschwitz, daughter of Leonard Barnstijn and Auguste Pinto
Main index A-Z