Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesIzaks

Family page
Hartog Zilverberg, birth 8 Mar 1850 Coevorden Holland, died 20 Apr 1930 Coevorden Holland
Zoon van Jacob Isaak Zilverberg and Mietje Mozes Hertz Cohen

Married 25 May 1880 Oude Pekela Holland to:
Saartje Stoppelman, birth 28 Dec 1849 Oude Pekela Holland, died 6 Apr 1939 Coevorden Holland
1) Mietje Zilverberg, birth 4 Jun 1881 Coevorden Holland, died 12 Feb 1943 Birkenau
Married 21 Oct 1908 Coevorden, Holland, Huwelijks akte 25/1908

Zij vestigden zich in de Andreas Bonnstraat in Amsterdam-Oost. Hier werden hun eerste twee kinderen geboren, Jenny en Selma
to:
Barend Chapon, birth 4 Aug 1884 Amsterdam Holland, died 2 Feb 1943 Bloemendaal Holland, Ter dood gebracht als ondergrondse strijder, death cause: Gefusilleerd als represaillemaatregel, occupation: Effectenhandelaar, son of Juda Chapon and Jeanette Voorzanger
ij kwam uit een orthodox-Joods gezin.

Na de vroege dood van zijn vader werden hij en zijn broer en zus opgenomen in respectievelijk het joodse jongensweeshuis en het joodse meisjesweeshuis in Amsterdam. Hun moeder was namelijk niet in staat de opvoeding van haar drie kinderen financie el te dragen.
Zijn jeugd bracht Barend Chapon grotendeels door in het weeshuis. Hij doorliep de lagere school en de HBS en trad op 17-jarige leeftijd in dienst bij de effectenhandelaar L.B. Schaap.In 1926 had hij zich als zelfstandig handelaar in effecten geves tigd na 24 jaar voor Schaap gewerkt te hebben.

Hoewel van beroep dus effectenhandelaar was hij socialist.Onder invloed van zijn vrouw was Chapon sociaal-democraat geworden.
Voor een handelaar in effecten op de Amsterdamse beurs was dat dus vrij opmerkelijk.

(Ook in het kapitalistische bolwerk van de effectenbeurs stak Chapon zijn socialistische gezindheid niet onder stoelen of banken. Toch konden zijn collega's op de beurs dit wel waarderen. Zij vormden ieder jaar op 1 mei een kring rond de socialist ische beurshandelaar en hieven dan de Internationale aan. Naar verluidt zag Chapon het lachend aan.)

Hij speelde een vooraanstaande rol in het openbare leven en het Joodse leven van Heemstede en Haarlem.
In 1926 werd hij gemeenteraadslid van Heemstede voor de SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij).

Hij had zitting in de kerkenraad van de Joodse Gemeente en in 1923 werd hij tevens lid van de kerkenraad van de Joodse gemeente van Haarlem. In die hoedanigheid was hij zijdelings betrokken bij de oprichting van het Joodse Joles Ziekenhuis.


ij een van de oprichters van Tuinwijk te Heemstede (een cooperatieve woonwijk , die na vier jaar hard werken daadwerkelijk kon worden ingewijd).
Na de ingebruikneming van Tuinwijk hadden Chapon en zijn gezin zich ook zelf daar gevestigd.Als cooperatief woonproject werd Tuinwijk overigens een mislukking. In 1927 werd de Tuinwijk door Haarlem geannexeerd. In 1938 werd de vereniging Tuinwij k opgeheven.

In de oorlog werd hem het werken als effectenhandelaar onmogelijk gemaakt. Tijdens de bezetting werd de effectenfirma van Chapon geliquideerd. Als Jood mocht hij ook geen lid meer zijn van de Vereniging voor Effectenhandelaren. In Haarlem behartig de Chapon nog zo veel mogelijk de belangen van de Joodse gemeente.



Toen er begin 1943 in Haarlem een Duitse officier werd doodgeschoten werden Barend Chapon en opperrabbijn Philip Frank op 2 februari 1943 tezamen met nog acht andere mannen als represaillemaatregel in Bloemendaal gefusilleerd. Een Joodse begrafeni s werd hem niet gegund. Zijn lichaam werd, evenals die van de andere slachtoffers, op het crematorium van Driehuis-Westerveld verbrand.

[Ontleend aan de website van het Joods Historisch Museum te Amsterdam:-http://www.jhm.nl ]

Foto van hem in de tweede bron
Main index A-Z