Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
Eliazer Rozenberg, birth ONG 1849 Leeuwarden, occupation: Koopman, son of Joel Abraham Rozenberg and Hanna Lefmann
Married 9 Jul 1878 Leeuwarden to:
Mietje Zendijk, birth ONG 1855 Leeuwarden, daughter of Mozes Jacob Zendijk and Judikje Izak de Jong
1) Maurits Rozenberg, birth 26 Nov 1880 Leeuwarden, died 18 Dec 1951 Deventer
Komt niet als gezinshoofd voor in de gezinskaarten in het SAD. Bijdrage goedgekeurd. Er staat bij: 'komt niet in aanmerking'. (NIOD) Dit betekent waarschijnlijk dat hij geen bijdrage hoefde te betalen.

Hij had in 1939 zijn huisartsenpraktijk moeten sluiten. Zijn jaarinkomen was in 1942 gedaald naar â 980 ten opzichte van â 1080 in 1941. (NIG nr. 84: 27-3-1942) In 1942 in Bev. Reg. Dev.: geb. 26-11-1880 te Leeuwarden. (SAD, Politiearchief 843, do os 502)

De heer G. van Zanten: "Maurits was gehuwd met een christen vrouw. ik herinner me dhr. Rosenberg met wie ik wel eens eetbare paddenstoelen ging zoeken. Nu woonde er tijdens de bezetting een familie Hoekstra in de buurt met 3 kinderen (Dolf, Bauk e en Oeble). Met Oeble heb ik voor zijn overlijden in 2010 nog wel eens contact gehad. Hij vertelde dat hij zich vaag kon herinneren wel eens met zijn oudere broer Bauke bij de familie Rosenberg had gelogeerd. Dit, zo vertelde hij om het te doe n lijken dat de familie Rosenberg bij een eventuele razzia blonde kinderen had. Om dit verhaal te controleren op juistheid heeft Van Zanten met enige moeite contact gekregen met de broer van Oeble, Bauke Hoekstra die dit verhaal bevestigde. Hij wi st mij ook te vertellen dat dhr. Rosenberg Arts was en voordien in Leeuwarden had gewoond waar hij een artsenpraktijk had gehad.
Op 29 november 1944 werd het huis van de familie Hoekstra tijdens een bombardement op de spoorbrug getroffen en geheel vernield en zijn mevr. Hoekstra en de drie kinderen levend uit de kelder van hun huis gehaald. Van deze gebeurtenis ben ik desti jds getuige geweest. De familie Hoekstra is toen verhuist naar Twello waar de Hr. Hoekstra een huis had georganiseerd van een tijdens dolle Dinsdag gevluchte NSB'er. Na de bevrijding heeft de familie weer contact gehad met de familie Rosenberg. De ze vertelde toen aan de Hr. Hoekstra dat hij weer terug ging naar Leeuwarden. Dhr. Hoekstra heeft toen het huis van dhr. Rosenberg overgenomen tot zijn eigen vernielde huis weer was opgebouwd. Overigens wist Bauke Hoekstra ook nog te vertellen da t als de Hr. Rosenberg ging wandelen hij altijd een aktetas bij zich had die hij zo op zijn arm droeg dat de gele Jodenster en achter verborgen zat. Terwijl ik dit schrijf springen de tranen mij in de ogen omdat ik tijdens de bezetting, door de on buigzaamheid ten opzichte van de bezetter van mijn vader zoveel ellende heb gezien en meegemaakt dat ik de rest van mijn leven er door ben bečinvloed. In 1943 is mijn vader, in overleg met Insp. Ter Horst, Lijfwacht- chauffeur van de SS commissari s Janus Post geworden om zodoende zijn gangen te kunnen controleren. Dat deze J. Post daarmee een wolf in schaapskleren binnen haalde welke zijdelings infiltreerde binnen de SD heeft hij nooit geweten. Toen Inspecteur ter Horst in April 1944 wer d gearresteerd heeft dat thuis voor heel veel spanningen gezorgd omdat ter Horst veel informatie van mijn vader kreeg en als enige van de hoed en van de rand wist. Insp. Ter horst is helaas in het concentratiekamp gestorven maar heeft wel zijn mon d gehouden hetgeen mijn ouders altijd heel diep hebben aangegrepen, meer dan zij konden verwoorden. Persoonlijk heb ik aan de gebeurtenissen zowel thuis als daarbuiten een Post traumatisch stress syndroom overgehouden. Die en een half jaar Psychot herapie hebben mij geleerd hiermee om te gaan maar vergeten doe je nooit. Ik heb mijn verleden uit die tijd in een boek beschreven," van je af schrijven" zoals men dat zegt.
Dit boek heet: "De oorlog in een tiener" van G. van Zanten (2011)."
to:
Geertruida Jacke
Main index A-Z