• menu▼        
 • contact us
 • Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Index and families! Names Index placesDeventer v. 1.2

  Family page
  Joseph Nihom, occupation: Koopman to:
  Grietje Hamburger
  1) Benedictus Nihom, alias: Ben, birth 11 Oct 1891 Nijkerk, died Jul 1938 Nijkerk, occupation: Landelijke mohel, Penningmeester Joodse gem. Nijkerk
  Ben Nihom was moheel (= ritueel besnijder) voor de regio Oost (in Overijssel en Gelderland) en heeft veel joodse Deventer jongetjes besneden. Hij was de laatste moheel Nihom uit Nijkerk, een vrome en geleerde man. Desondanks heeft hij in de lent e van 1938, voor een ieder volkomen onverwacht, een eind aan zijn leven gemaakt. Hij liet een vrouw met vijf kinderen achter.

  Moeder en haar vier zonen zijn in de oorlog omgebracht. Greet, de dochter, heeft de oorlog overleefd, woont in Israel. Uit de kopie (1930-1936; met groene tekst van Ben Noach) blijkt dat Ben Nihom op 18-10-1936 zijn jongste zoon Dani had besned en. Zijn zoon Joop (of Joseph) , de oudste zoon was op dat moment 15 jaar. Was op dat moment dus te jong om het ambt van zijn vader over te nemen. Zou dat onder andere omstandigheden, enige jaren later ongetwijfeld gedaan hebben. In mei 1938 kwa m er dus een abrupt einde aan het moheel-tijdperk der Nihoms.

  Er hebben in diezelfde periode ook andere besnijders in Aalten en wijde omgeving gewerkt.

  Hoe het besnijdenisboekje-Nihom de oorlog heeft overleefd weet Rolf niet. In Nijkerk woonde vÔoÔor, in en nÔa de oorlog een broer (Salomon) van Ben. Waarschijnlijk heeft hij het boekje in veiligheid gebracht. Na de oorlog bleek het opeens in he t bezit te zijn van Rolfs nichtje Greet. Toen Rolf op het idee gekomen was om het voor Nederlandse lezers toegankelijk te maken, heeft haar zoon Michael hem fotokopiečen gestuurd. Het boekje zelf is naar het Israel-Museum in Jeruzalem gegaan . Destijds ontbraken er aan de kopiečen twee bladzijden , en die kwamen opeens in Amerika (bij een dochter van Salomon) te voorschijn.
  (info: Rolf Nihom)


  Documentatie:
  http://www.jodeninnederland.nl/id/P-5876
  to:
  Elisabeth Nihom, birth 3 Sep 1898 Winterswijk, died 11 Jun 1943 Sobibor, Polen, daughter of Michael Nihom and Dina Cohen
  Main index A-Z