Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
Samuel Philips, birth 3 Nov 1888 Zutphen, died 5 MRT 1943 Sobibor, Polen to:
Johanna Helene Simon, alias: Leentje, birth 7 Dec 1883 Bochum, Duitsland, died 5 MRT 1943 Sobibor, Polen
../philips/173.shtml
Samuel had samen met zijn broer Alexander een koshere exportslagerij in de Havenstraat 36 te Zutphen (de Hoven). Alexander woonde met het gezin op de 1ste etage en Samučel op de 2de etage boven de zaak. Ook hadden zij samen een koelcel in Emmeri c h ten behoeve van de export. De export was voornamelijk gericht op Denemarken. Aan het begin van de oorlog werd de slagerij failliet verklaard op last van de Duitse autoriteiten.
Bij de familie Philips was als huishoudster mej Roza de Lange uit Raalte in dienst. Na de oorlog heeft zij wisselend gewoond bij Mieke en Netty.
Als de meisjes Mieke en Netty in het weekend uit wilden dan zetten zij de schoenen voor de buitendeur om maar niet te laten weten dat zij weg waren geweest.
Het verhaal gaat, dat mijn grootmoeder een keer zeer boos was op mijn grootvader. Op vrijdagavond kwam de schoenmaker om zijn geld te halen en mijn grootvader was zo vrijgevig de man alle bonbons mee. Dat maakte mijn grootmoeder zo nijdig, da t zi j de daarop volgende keer de man alle sigaren van mijn opa meegaf
Married Bochum, Het gezin woonde in de Havenstraat 36 te Zutphen
1) Jeanette Philips, alias: Netty, birth 15 Dec 1919 Zutphen, died 21 Feb 2002 Amsterdam
../philips/140.shtml
Netty heeft ondergdoken gezeten bij een famile in Velp. Deze familie was zeer Christelijk. Een van zoons was bij de SS, maar heeft nooit verraad gepleegd.

Zij verzorgde de layout voor Kol Hakehilla.

Documentatie:
Netty van Maarsen-Philips staat op foto Wizo '68 blz 202, vB.
to:
Israel van Maarsen, alias: Ies, birth 2 Sep 1911 Dusseldorf, Duitsland, died 6 Aug 1999 Deventer, occupation: Vertegenwoordiger, son of Samuel van Maarsen and Saartje van Tijn
../philips/140.shtml
In 1944 werd Ies bevrijd door de Russen uit het concentratiekamp Blechhammer. Met behulp van het Russische leger kwam hij in een ziekenhuis te Odessa weer op verhaal. Via Odessa reisde hij naar Nederland terug en kwam in Tilburg aan. Een van zi j n medekampbewoners de heer Colthof had hem gezegd, dat als zij samen het kamp zouden overleven hij naar Deventer moest komen, waar de familie Colthof een groothandel in manufactureren had. In 1946/47 kwam hij daar aan en werd in dienst genome n al s vertegenwoordiger. Na enige jaren werd hij vertegenwoordiger voor de firma De Vries van Buren te Amsterdam. Nadat de firma De Vries van Buren werd geliquideerd kwam Ies in dienst van de firma Van Gool. Hier heeft hij tot zijn zestigste jaa r gewerkt, waarna hij met pensioen ging.

Hij was lid van de kerkenraad (1959).
Main index A-Z