• menu▼        
 • contact us
 • Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Index and families! Names Index placesDeventer v. 1.2

  Family page
  Salom Lobstein, birth 1845, occupation: Shopkeeper, son of Moritz Lobstein and Reintje Elzas
  Married 8 Apr 1880 Gorredijk to:
  Esther Hes, birth 23 Nov 1857 Gorredijk
  1) Jacques Lobstein, birth 23 Sep 1883 Borculo, died 7 May 1945 Troebitz, Duitsland, occupation: Geneesheer-directeur van het Apeldoornse Bos
  http://www.joodsmonument.nl/person/552407
  Jacques Lobstein studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij op 2 november 1907 het artsexamen aflegde. Hij specialiseerde zich in zenuwen- en zielsziekten. Hij werd benoemd tot geneesheer-directeur van het Rijkskrankzinnigen gesticht voor Vrouwen in Grave. Op 1 november 1908 werd hij benoemd tot inwonend geneesheer van Het Apeldoornse Bos en in 1936 volgde zijn benoeming tot geneesheer-directeur.
  J.H. Coppenhagen, Anafiem Gedoe'iem. Overleden joodse artsen uit Nederland 1940-1945 (Rotterdam 2000) 114
  Gemeentearchief Apeldoorn, personeelslijst van Het Apeldoornse Bos
  Place (family): Apeldoorn, Zutphensestraat 153 to:
  Alagonda van Rijn, birth 19 Aug 1883 Veendam, died 27 Apr 1945 Troebitz, Duitsland, daughter of Hartog van Rijn and Froukjen Hes
  http://www.communityjoodsmonument.nl/person/215972/nl
  Alagonda Lobstein-van Rijn was vice-voorzitter van de vereniging Lesammeiag Hajeled (Tot vreugde van het kind) van Het Apeldoornse Bos.
  J.H. Coppenhagen, Anafiem Gedoe'iem. Overleden joodse artsen uit Nederland 1940-1945 (Rotterdam 2000) 114
  Gemeentearchief Apeldoorn, personeelslijst van Het Apeldoornse Bos

  http://www.joodsmonument.nl/person/552407
  Jacques Lobstein was getrouwd met Alagonda (Gonda) van Rijn. Zij waren volle neef en nicht van elkaar. Het echtpaar kreeg twee kinderen: Siegfried en ÔeÔen kind dat voor de oorlog naar Palestina was gečemigreerd.
  Jacques Lobstein was directeur van het Apeldoornse Bos. Na de ontruiming van het Apeldoornse Bos in januari 1943 is hij met zijn vrouw in Bergen-Belsen beland. Tegen het eind van de oorlog werd het kamp gečevacueerd. Een trein met gevangenen ree d wekenlang door Duitsland tot het bij de plaats Trčobitz door het Russische leger werd bevrijd. Jacques en Gonda waren erg verzwakt en zijn enkele dagen na de bevrijding overleden. In 1949 zijn zij beide herbegraven op de joodse begraafplaat s in Apeldoorn.
  Toevoeging van een bezoeker van de website

  Begin april 1945 werden gevangenen uit het concentratiekamp Bergen-Belsen overgebracht naar het concentratiekamp Theresienstadt. Een van de drie daarvoor gebruikte treinen is bij het dorp Troebitz door eenheden van het Russische leger bevrijd. Vel e inzittenden kwamen in de trein om en vooral door de heersende vlektyfus zijn nog velen in Troebitz gestorven. Jacques Lobstein was een van hen.
  Hij is begraven op de speciaal voor hen ingerichte joodse begraafplaats, die naast het algemeen kerkhof in het dorp Troebitz ligt. De graven, met het hoofd afgekeerd van de muur van het algemeen kerkhof, waren in drie rijen genummerd. Jacques Lobs tein is begraven in de eerste rij, graf nummer 21.
  Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. Opsporing Joodse personen
  Lijst van overledenen die in Trčobitz en omgeving ter aarde zijn besteld

  Van Jacques Lobstein zijn enkele dagboekfragementen bewaard.
  NIOD, archieven en collecties

  Zie voor aanvullende informatie:
  R. Fuks-Mansfeld (e.a.), Wie in tranen zaait... Geschiedenis van de joodse geestelijke gezondheidszorg in Nederland (Assen 1997)
  H. Hamburger en J.C. Regtien, Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gerlderland (2005), 11
  Main index A-Z