• menu▼        
 • contact us
 • Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Index and families! Names Index placesDeventer v. 1.2

  Family page
  David Hollander, alias: Daan, birth 19 Jun 1894 Deventer, died 2 Jul 1943 Sobibor, Polen, occupation: Kantoorbediende, Boekhouder, son of Simon Hollander and Frouwkje Hoogstraal
  David Hollander heeft de laatste jaren in Deventer gewerkt bij de rijwielzaak van Moos Polak. In Amsterdam zelf een groothandel begonnen in fietsen.

  David was kantoorbediende. Van hem is ook een JOKOS-dossier (nummer 13972) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam.
  to:
  Bettje Leman, alias: Betsy, birth 24 Jul 1898 Avereest, died 2 Jul 1943 Sobibor, Polen, daughter of Mozes Leman and Henderika Tof
  1) Simon Hollander, birth 16 Sep 1926 Deventer, died 2 Jul 1943 Sobibor, Polen
  Simon was genoemd naar zijn opa. Voetballen was niet zijn meest geliefde spel, hij verschilde erg met de jongens in de Walstraat, ten eerste omdat hij uit de Jodenbuurt van A'dam kwam; veel meer bijdehand, veel gewiekster in zijn beoordelingen va n allerlei zaken. Bovendien sprak hij het platte Amsterdams. Verder was het een net kereltje. Hij vond daarnaast dat in A'dam alles groter, mooier en beter was, maar dat blijkt bij veel A'dammers zo te zijn. Hij had alleen de lagere school doorlop en, dat vonden zijn ouders genoeg. Hij heeft later veel gereisd om textielproducten aan de man te brengen en heeft het geschopt tot directeur van een bekende fabriek van dameslingerie. In de oorlog heeft hij ondergedoken gezeten en woond e na de oorlog in de Churchillaan in A'dam, maar is toch jong gestorven. Uit: De jeugdjaren van Wim de Graaf (2000)- tussen 1916-1930 (geb. 1916)
  2) Henderika Hollander, alias: Rika, birth 16 Apr 1931 Deventer, died 2 Jul 1943 Sobibor, Polen
  Main index A-Z