Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
Jacob Mozes Loewenstamm, alias: Mozes Saul Loewenstamm, birth 1748 Dubno, Polen (nu Oekraine), died 27 MRT 1815 Amsterdam, occupation: Opperrabbijn Amsterdam 1793-1815
http://www.jhm.nl/cultuur-en-geschiedenis/personen/l/loewenstamm,+jacob+mozes+ben+saul

In 1793 werd Jacob Mozes ben Saul Loewenstamm tot opperrabbijn van Amsterdam benoemd als opvolger van zijn in 1790 overleden vader. Hij zou de Hoogduitse gemeente van Amsterdam dienen tot aan zijn dood op 27 maart 1815.
geboren 1748 Dubno
overleden 1815-03-27 Amsterdam
vader Loewenstamm, Saul Levi
beroep opperrabbijn
functie opperrabbijn Amsterdam 1793=1815

Jacob Loewenstamm werd in 1747 in Dubno geboren als telg van een bekende rabbijnenfamilie. Zowel zijn vader, Saul Loewenstamm als zijn grootvader Arje Loewenstamm waren rabbijn geweest en alle drie waren tevens opperrabbijn van de hoogduitse gemee nte in Amsterdam geweest. Alvorens Jacob Loewenstamm zijn in 1790 overleden vader opvolgde was hij eerst rabbijn in Filehne geweest en daarna was hij naar Kleef beroepen. Na de dood van zijn vader zocht hij steun voor zijn kandidatuur voor het opp errabinaat van Amsterdam. Hierin had hij succes en in 1793 werd hij daadwerkelijk in Amsterdam benoemd. Jacob Loewenstam schreef onder andere een lofdicht op Lodewijk Napoleon en een preek over het paasfeest. Op 27 maart 1815 overleed hij in Amste rdam.

Married 1764 Amsterdam to:
Sara Herschel, alias: Sara Hartog Hirschel, birth 1748 Amersfoort, died 31 Aug 1797 Amsterdam
1) Henriette Mozes Loewenstamm, alias: Henriette Mozes, Hindele Mozes, birth 1778 West-Pruisen
Married 1796 Amsterdam to:
Hartog Josua Hertzveld, alias: Naphtali-Hirsch Josua Beer, birth 1781 Glogau, died 30 Jan 1846 Zwolle
Opperrabijn van de hoofdsynagoge Zwolle van 1808 tot zijn overlijden in1846 na Mozes Nash (= Nias). Heeft nooit in Deventer gewoond. Zijn opvolger was Jacob Frčankel. Hij was woonachtig in Zwolle en stamde uit een oud rabbijnengeslacht. Op zijn 15 e kwam hij naar Nederland waar hij leerde bij de opperrabijn van Amsterdam, Jacob Mozes Loewenstamm. Later zou hij met diens dochter Henriette trouwen. Hertzveld heeft ervoor gezorgd heeft dat het jiddisj op school en in sjoel werden afgeschaf t en daarmee de emancipatie van de joden vooruit hielp. Hebreeuws werd net als het Latijn een kerktaal en het Joodse onderwijs werd vernederlandst. Ook moest er meer waardigheid in de eredienst komen; de synagogebezoekers dienden zich netjes en ru stig te gedragen en hardop bidden , gesprekken voeren en heen en weer lopen werden niet meer getolereerd.
Hij verdiende voor zijn werk bij de Joodse Gemeente Deventer f 14,- per jaar. Voor een huwelijkszegening ontving hij f 5,-, voor schrijven van een huwelijksacte ook f 5,-, voor ontbinding van een huwelijk f 2,50.
Ten tijde van Hertzveld ontbrandde de strijd tussen het 'liberale geloof'en degenen die 'een bevindelijke vroomheid' propageerden. Dit leidde ook in Deventer tot een scheiding.
Na de dood van Hertzveld heeft het tot 1852 geduurd voordat het opperrabbinaat werd vervuld door zijn opvolger Jacob Frankel. Dit duurde mede doordat Frankel ervan verdacht werd de Reform aan te hangen.

Hij werd in 1842 als eerste opperrabbijn in Nederland benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw.
Documentatie: Tekening met portret van Hertzveld 'Joden in Overijssel' p. 42. Stuk over Hertzveld en tekening op blz 37, Gids langs de geschiedenis van Joods Zwolle, door oa. Jaap Hagedoorn (1999).
Main index A-Z