Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesSisteren

Family page
Abraham Nathan, son of NN NN and NN NN to:
Sara Abrahams, daughter of NN NN and NN NN
1) Naatje Abrahams, alias: Hana Abraham Stoederen, birth ± 1780, died 15 Oct 1842 Amsterdam, Zij stierf te Amsterdam op 15 oktober 1842 in de namiddag om 11 uur . Zij woonde toen Uilenburgerstraat Kanton 1 nr 2 (7.176v)
In de huwelijks akte heet zij "Hana Abraham Stoederen. Zij is een zuster van Leentje Abraham Studer ,die met Joseph's broer is getrouwd.

Married notice 28 Jun 1805 Amsterdam, Aktenummer DTB 653-245. Joseph ondertekent de akte in het Hebreeuws : "Joseph, ben Mendele"
Mendele is de zelfde naam als Emanuel.
to:
Joseph Emanuel van Sister, alias: Joseph Emanuel van Sisteren, birth ± 1784, died 8 Aug 1856 Amsterdam, buried Zeeburg, Joseph Emanuel is begraven op de Joodse begraafplaats van Zeeburg en heet daar : Joseph ben (ben betekent zoon) Emanuel Zisteren. Vogens Ir. Gideon Ya'arh Cohen is er nog een aantekening van zijn overlijden waarop achter zijn achternaam de toevoeg ing staat "(Van) Kleef., occupation: Verkoop van oude kleren, son of Emanuel Joseph and Roosje Marcus
De geboortedatum blijkt uit de ouderdom die van hem genoemd werd in akte van ondertrouw en in de geboorteakte van Leendert Emmanuel, een kind van zijn broer. waar hij getuige was.
Hij liet zich bij de geboorteakte van Leendert Emanuel "Van Sister noemen, maar bij de geboorteaangifte van zijn kinderen noemt hij zich "van Sisteren"
Bij de geboorte van zijn zoon Abraham geeft hij voor de Hebreeuwse geboorteaantekeningop, dat zijn eigen vader Emanuel (van) Kleef heet. (DTB 1280 blz. 1 regel 53)
Joseph verdiende de kost met de verkoop van oude kleren. Zij woonden op "Marken" een wijk van Amsterdam, in de Oude Beksteengang 184.
2) Leentje Abraham Studer, birth ± 1784, buried Muiderberg
Haar achternaam komt in vele schrijfwijzen voor : In haar geboorteakte wordt ze aangeduid als Leentje Abraham, dus zonder achternaam, verder hete ze: Studer, Studeren, Stoederen, Studerum, Stoederum en Studerum. Haar zuster krijgt als achternaa m Stueterum bij het huwelijk van haar kind (GAAH 1834-3.101), terwijl haar vader voor de ambtenaar van de burgelijke stand de naam "Stoeder" opgaf.Zij stierf eerder dan haar man. Ondanks het uitvoerig zoeken heeft men geen overlijdensakte van haa r gevonden. Zij komt wel voor in het register van begraven in Muiderberg. Voor 1750 werden op Muiderberg alleen vol betalende Joodse mensen begraven.
Place (family): Amsterdam
Married notice 20 Jul 1810 Amsterdam to:
Leendert Emanuel van Sister, birth ± 1781 Amsterdam, died 1 Jul 1843 Amsterdam, occupation: Groenteverkoper, son of Emanuel Joseph and Roosje Marcus
Aanvankelijk voert Leendert Emanuel als achternaam "Van Sister" maar vanaf de geboorteaangifte van zijn tweede kind, laat hij zich "Van Sisteren" noemen. Hij past ook zijn handtekening aan. Zijn kinderen hebben dus niet allemaal dezelfde achternaa m.In die tijd ging men nogal gemakkelijk om met achternamen kiezen. Tot de tijd van Napoleon kon men willekeurig achternamen kiezen. Leden van families die al een ingeburgerde achternaam hebben , maken van die vrijheid niet zoveel gebruik.Me t de wetten van Napoleon verandert die gewoonte niet op slag, maar geleidelijk wordt het toch rustiger op dit front. Ook wat de schrijfwijze van de achternamen betrefd, duurt het enige tijd , voordat men zich aan een vaste spelling gaat houden.
Uit de in het Hebreeuws opgestelde registers blijkt , dat de familienaam , zoals deze binnen de Joodse gemeente gebruikt werd niet "Sister" maar "Sisteren " en ook wel "Sitteren" en "Zisteren" luidde.Volgens Ir. Gideon Ya'an Cohen in een brief . Ondanks het feit ,dat een broer , acht van de negen kinderen en enkele oudere familieleden de lange achternaam dragen , heeft de tak "Van Sister de meeste nakomelingen.
Main index A-Z