Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesAlexander Duparc Collection

Family page
Abraham Jacobs, birth 30 Aug 1817 Groningen, occupation: genees-heel- en vroedmeester, son of Simon Jacobs and Mariane Abraham Hamming to:
Anna de Jongh, birth 6 MRT 1817 Bolsward, daughter of Israel Josephs de Jongh and Gola Jonas Levi
1) Israel Jacobs, birth 5 MEI 1842 Windeweer gem. Hoogezand, occupation: gezondheidsofficier
Julius Karel Jacobs geb 6 Mei 1842 naamswijziging Zutphen 08-07-1875. Aangevuld uit andere bron

Married 19 OKT 1876 Lochem to:
Antonia Willemina Bosch, birth CA 1856, daughter of Jacob Bosch and Johanna Hendrika Elizabeth te Hasseloo
2) Simon Jacobs, birth 2 Aug 1843 Sappemeer
3) Marianna Jacobs, birth 25 Aug 1844 Sappemeer
Married 23 MEI 1866 Sappemeer to:
Louis van Coevorden, occupation: genees-heel-vroedmeester, son of Izaak Salomon Coevorden and Saartje Ephraim Visser
4) Karel Jacobs, birth 9 Nov 1845 Sappemeer
5) Charlotte Jacobs, birth 13 Feb 1847 Sappemeer
6) Emma Jacobs, birth 14 Nov 1848 Sappemeer
7) Johan Rudolf Jacobs, birth 13 Jul 1851 Sappemeer
8) Aletta Henriette Jacobs, birth 9 Feb1854 Sappemeer, died 10 Aug 1929 Baarn, occupation: huisarts
Jacobs maakte zich al vroeg sterk voor het recht op hoger onderwijs voor vrouwen. In 1870 was ze de eerste Nederlandse vrouw die als toehoorster officieel werd toegelaten aan een hbs. Ze bezocht hiervoor de Rijks Hogere Burgerschool in haar geboor teplaats. Een jaar later vroeg ze de liberale minister Thorbecke toestemming om aan de universiteit te studeren. Het briefje waarmee zij dat deed is nog te zien in het Algemeen Rijksarchief, evenals het antwoord van de minister, dat niet aan haarz elf is gericht maar aan haar vader. Ze werd in 1871 toegelaten als studente medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen, aanvankelijk voor een proefperiode van een jaar.
Op zijn sterfbed gaf Thorbecke Jacobs toestemming om ook examens af te leggen. Aletta Jacobs was niet de eerste vrouwelijke studente - dat was enkele eeuwen eerder Anna Maria van Schurman - maar wel de eerste die een universitaire studie succesvo l afrondde. Haar zuster Charlotte zou de tweede studente aan de Groninger universiteit worden. Jacobs legde in 1877 en 1878 haar artsexamen af, waarmee ze de eerste vrouwelijke Nederlandse arts werd, en ging na haar promotie (1879) als huisarts we rken in Amsterdam, waar ze gratis spreekuren hield, cursussen gaf en het pessarium als voorbehoedmiddel introduceerde (voorheen werd het pessarium gebruikt om verzakte baarmoeders te ondersteunen). Ze was lid van de Nieuw-Malthusiaanse Bond.

Aletta Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Dat er gestreden moest worden voor vrouwenkiesrecht heeft indirect te maken met Aletta Jacobs. Oorspronkelijk stelde de wet alleen een loongren s om te mogen stemmen. Doordat zij arts was, voldeed ze aan deze loongrens, en wilde ze gebruikmaken van haar stemrecht. Pas daarna werd het verbod voor vrouwen om te stemmen expliciet in de wet opgenomen. Jacobs was voorzitter van de Vereenigin g voor Vrouwenkiesrecht en bezocht de internationale vrouwenbijeenkomsten van de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht. Toen door de Eerste Wereldoorlog de geplande bijeenkomst in 1915 in Berlijn niet door zou gaan, nam zij het initiatief voor het Inte rnationaal Congres van Vrouwen in Den Haag.

Jacobs trouwde met politicus Carel Victor Gerritsen (1850-1905) in 1884, in een vrij huwelijk. In 1892 huwden zij om praktische redenen voor de wet. Daarbij moest Aletta de gelofte van gehoorzaamheid aan haar wettige echtgenoot afleggen, die desti jds in de wet stond. Zij deed het, maar onder protest.

Tijdens de Tweede Boerenoorlog trok Jacobs zich het lot van de Afrikaners aan, en klaagde zij in felle bewoordingen over de concentratiekampen die de Britten daar voor de kinderen en vrouwen van de strijdende Boeren hadden ingericht. Gedurend e de Eerste Wereldoorlog ijverde zij zowel in Nederland als daarbuiten voor vrede.

Het persoonlijk archief van Aletta Jacobs is in te zien bij Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis
to:
Carel Victor Gerritsen, birth 1805, died 1905, occupation: politicus
9) Frederika Jacobs, birth 1 Apr 1857 Sappemeer
10) Herman Jacobs, birth 1 Feb 1859 Sappemeer
Main index A-Z