Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesDeventer v. 1.2

Family page
David Hendrik Boas, son of Hendrik Boas and NN NN
Married 2 Apr 1878 Amsterdam, to:
Odilje Cosman, daughter of Marc Cosman and NN NN
1) Henri Maximiliaan Boas, birth 25 Jan 1879 Amsterdam, died 23 Apr 1943 Sobibor, Polen
Volgens zijn gegevens op https://militieregisters.nl.geneabase.com/ had hij 1 zoon en werd hij vrijgesteld van de dienst, en waren zijn ouders David Hendrik Boas en Odilje Cosman.

komt uitsluitend voor op de lijst van slachtoffers. Volgens jm.nl stond hij in de psychiatrische inrichting Santpoort ingeschreven in september 1941. Waarschijnlijk heeft hij kort voor zijn deportatie enige tijd in Brinkgreven vertoefd, net als Fa lk Bierman en Hartog van Adelsberg.

JM: Henri Maximiliaan Boas is op 13 april 1943 vanuit de psychiatrische inrichting Brinkgreve te Deventer naar Westerbork gedeporteerd.
Bron: Historisch Centrum Overijssel, Archief Provinciaal Bestuur, inv.nr. 8933

http://www.joodsamsterdam.nl/strsantpoort.shtml
Provinciaal Ziekenhuis
"Het Provinciaal Ziekenhuis in Santpoort is gevestigd aan de Brederodelaan 54. Dit ziekenhuis was in eerste instantie gebouwd als inrichting voor psychiatrische patienten nadat in 1841 de Krankzinnigenwet was aangenomen en dergelijke instellinge n gebouwd werden. Dit ziekenhuis, in eerst Provinciaal Ziekenhuis Santpoort "Meerenberg" genoemd werd in 1849 gebouwd.
Het ziekenhuis richtte zich volledig op de psychiatrie en was Europees toonaangevend met behandelingen, therapie en opleidingen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942 en begin 1943, doken hier ca. 200 Joden onder.
Ze mankeerden niets, en de artsen weigerden ze aan te wijzen voor de bezetter.
Op 4 januari 1943 worden de gebouwen van dit ziekenhuis gevorderd door de Duitsers. Bijna alle 1334 patienten en 404 personeelsleden worden geevacueerd. De patienten konden hun schamele bezittingen meenemen en daarbij kregen ze allemaal een potpla ntje mee. Dat plantje konden ze voor de Jodenster houden, zodat deze niet zichtbaar was. Een deel van het personeel, belast met de administratieve taken en de tuindienst, blijft achter met enkele Joodse onderduikers. Op 2 februari 1943 werd een co rdon om het complex gelegd en na lang zoeken werden15 Joodse onderduikers gevonden."
Main index A-Z