• menu▼        
 • contact us
 • Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Index and families! Names Index placesDeventer v. 1.2

  Family page
  Theodorus Bernardus Roelofs to:
  Maria Haverkamp, occupation: Cafehoudster
  1) Dina Roelofs, birth ± 1896 Deventer, occupation: Winkelierster to:
  Jacob Ehrenreich, alias: Jaap, birth 1 Feb 1896 Wierden, died 6 Apr 1945 De Oxerhof, Diepenveen, occupation: Koopman in zakken en metalen, taxateur en makelaar, son of Abraham Ehrenreich and Sophia Kats
  Gift '38
  Actie'39 5,-
  Actie juli '40
  Actie '41 vlgs. Richtlijnen 28,-
  Bijdragen '42 - '43 Fiat Joodse Raad zonder bedrag te noemen; later nog 2,30 (NIG nr. 54)

  Huisgenote: Lena Ehrenreich, zus van Jaap

  Foto's Abraham, Jaap en Bei in EHC.

  Het pakhuis van de Handel in Overijsselse zakken en metaalwaren zat op de Sijzenbaan. Jaap heeft de zaak van zijn vader Abraham overgenomen tot het begin van de oorlog. Daarnaast was hij bečedigd makelaar en taxateur.

  Hij was ook bestuurslid van de voetbalclub Go Ahead.

  Kennelijk weigerde L. Ehrenreich in 1942 een bijdrage aan de Joodse Raad te betalen. J. Ehrenreich kreeg op 23-3-1942 een grijze kaart toegestuurd. (NIG nr. 84) Eind augustus woonde hij als enige Jood op dit adres. (SAD, Politiearchief nr. 843, do os 502)

  Jaap Ehrenreich verrichtte op bescheiden schaal hand- en spandiensten voor de illegaliteit. Zijn familieleden vonden regelmatig geheimzinnige anonieme briefjes in de bus. Op het opklapbed van zijn dochter had hij geschreven: laat de linkerhand nie t weten wat de rechter doet. (Van Baalen p. 179). Hij behoorde tot de op de Oxerhof vermoorde verzetsmensen.

  Documentatie: foto's pakhuis en Jaap en Marietje Ehrenreich in EHC. Video-interview met Marietje in EHC. Stuk over Jaap Ehrenreich in 'Go Ahead 100 jaar' door Harry Oltheten, p. 125. Foto monument Oxerhof: vB p. 173. H. Hamburger en J.C. Regtien , Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel, alsmede algemene oorlogsmonumenten waarop joodse namen voorkomen. Profiel (Bedum 2002) 25.


  http://www.joodsmonument.nl/person/365347  Jacob Ehrenreich zat gevangen. Bij de nadering van de Canadese troepen is hij, met negen andere gevangenen, op 6 april 1945 op het landgoed Oxerhof in Diepenveen doodgeschoten.
  H. Hamburger en J.C. Regtien, Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel, alsmede algemene oorlogsmonumenten waarop joodse namen voorkomen. Profiel (Bedum 2002) 25

  Jacob Ehrenreich had een handel in Overijsselse zaken en metaalwaren. Daarnaast was hij werkzaam als makelaar en taxateur. In zijn vrije tijd was hij bestuurslid van de Deventer voetbalclub 'Go Ahead'.
  Toevoeging van een bezoeker van de website

  Met een gedenkteken in Diepenveen worden de joodse slachtoffers uit die gemeente herdacht. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal ComitÔe 4 en 5 mei.

  Deze persoon komt voor in een CABR-dossier van het Nationaal Archief. In het CABR bevindt zich een verslag van de arrestatie van deze persoon onder inv. nr. CABR 77016 + 76993
  Main index A-Z