Family Tree CollectionMain index A-Z Total index Names Index placesAlexander Duparc Collection

Family page
Henri Andre Gompen, birth CA 1880 Amsterdam, died 10 Apr 1940 Bussum, occupation: koopman, son of Gustaf Sigismund Gompen and Florence Henrika Coopman
Married 20 Aug 1908 Amsterdam to:
Rosalie Louisa Keizer, birth 15 MRT 1881 Venlo, died 17 Sep 1943 Auschwitz, daughter of Meijer Keizer and Bertha van den Bergh
Rosalie Louisa Keizer (van den Bergh) trouwde in 1908 met Henri Andr? Gompen. Zij kregen drie kinderen: Gustave Robert (Bob) Gompen en twee kinderen die de oorlog overleefden. Vlak voor de oorlog verhuisde het gezin in verband met Henri's ziekt e van Amsterdam naar Bussum. Henri overleed op 10 april 1940 te Bussum aan darmkanker.
In de oorlog werd Rosalie gedwongen terug te verhuizen naar Amsterdam. Zij ging in de Haringvlietstraat 10 wonen. Daar woonden kennissen van de familie. Rosalies kinderen hebben nog geprobeerd haar te laten onderduiken , maar deze pogingen hadde n geen succes.
Op 1 april 1943 werd Rosalie Keizer binnengebracht in Westerbork . Volgens de informatie van het Rode Kruis kwam zij terecht in barak 72. Op haar kaart van de Joodse Raad staat ook barak 67 genoteerd, maar dit is doorgestreept. Mogelijk is zi j na binnenkomst in de strafbarak terechtgekomen, maar kon zij deze snel weer verlaten dankzij interventie van de Joodse Raad. E?n van haar kinderen had namelijk een functie bij de Joodse Raad. Rosalie beschikte dankzij dit kind in Westerbork ove r een Sperre.
Op haar kaart van de Joodse Raad stond als bijzonderheid vermeld dat zij 'liberaal' was.
Verder staat op deze kaart vermeld dat haar zwager Leo Gompen op 1 juni 1943 informeerde æhoe Putt.-aangelegenheid staat&Aelig;. Het gaat hier waarschijnlijk om de zogenaamde Puttkammer-lijst. Leo Gompen stond zelf op deze lijst, maar kennelijk is er oo k moeite gedaan om Rosalie Keizer op de lijst te krijgen.
Toevoeging van een bezoeker van de website
Van deze persoon is ook een JOKOS-dossier (nummer 35167) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend vo or vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 4162/2812).
1) Gustave Robert Gompen, birth 22 MEI 1913 Amsterdam, died 19 Sep 1942 Auschwitz
Hij was ongehuwd.
Toevoeging van een bezoeker van de website
Bob Gompen bezocht van 1918-1925 een Vrije School in Amsterdam. Daarnaast volgde hij Joodse les en deed zijn bar mitswa.
Toevoeging van een bezoeker van de website
In 1932 vestigde Bob Gompen zich in Waalwijk. Bob studeerde in de jaren 1932-1933 aan de Rijksvakschool voor Schoen en Leder in Waalwijk. Na afloop van zijn studie werd hij bedrijfsleider bij de chroomlederfabriek De Amstel. Twee ooms van hem, Le o en Sieg Gompen, waren de eigenaren van dit bedrijf. Nadat Bob acht jaar voor 'de Amstel' had gewerkt werd hij in 1941 ontslagen door de Verwalter van 'de Amstel'. De Waalwijkse historicus Jack Didden schrijft over hem: “Als de deportatie begint , probeert Bob naar Zwitserland te vluchten. Hij slaagt in 1942 erin Brussel te bereiken en zoekt daar, en krijgt ook, de hulp van de agent van hun bedrijf aldaar (à) Hij slaagt er ook nog in Frankrijk te bereiken, maar dan gaat het mis. Tussen he t laatste station op Frans grondgebied en de grens met Zwitserland wordt hij gepakt. Tot overmaat van ramp heeft hij ook nog een kaartje bij zich waarop de route staat aangegeven die hij heeft gevolgd, waardoor De Deijn in grote moeilijkhede n is gekomen. Hij wordt naar Drancy gestuurd, het Franse Westerbork . Van daaruit wordt hij op transport gezet naar Auschwitz waar hij op 19 september in de kampadministratie wordt ingeschreven. Hij houdt het er niet lang vol. Het Rode Kruis kom t na de oorlog tot de conclusie dat hij gestorven moet zijn v??r eind december 1942. Hij is dan negentwintig.ö
J. Bader, 'De geschiedenis van de joodse gemeenten Geertruidenberg, Capelle, Waalwijk en Heusden', in: idem, Tussen twee stromen (Breda 1997) 38
J.Didden, æDe laatste Joden in Waalwijk&Aelig;, in: M. van Loon e.a. (red.), Geschiedenis van de joden in Waalwijk 1690-1945 (Waalwijk, 1990) 80-109
Gustave Robert Gompen was medewerker van de Koninklijke Chroomlederfabriek 'De Amstel' (voorheen L.S. Gompen). De fabriek was gevestigd in Waalwijk. Tijdens de oorlog zijn zes medewerkers, waaronder enkele van de eigenaren, weggevoerd en omgebrach t.
Na de oorlog is een gedenkplaat voor de zes medewerkers aangebracht aan het hoofdgebouw van de fabriek. Toen het gebouw jaren later werd afgebroken is de gedenkplaat in priv? bezit gekomen.
Toevoeging van een bezoeker van de website
Van dit huishouden is ook een JOKOS-dossier (nummer 55552) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.
2) 2 kinderen Gompen
overleefden de oorlog
Main index A-Z